За правилното хранене

За правилното хранене„Човек е това, което яде“

Тъй като косата представлява трансформираната храна, която приемаме всеки ден, то правилното, балансирано и пълноценно хранене е изключително важно за косата, кожата и ноктите, а и за организма ни като цяло. Достатъчно е да  припомним, че 70% от косата се състои от протеини.

 

Диетите и тяхното въздействие върху косата

Когато говорим за вредата от диетите, преди всичко имаме предвид диетите за отслабване. Това е един вид насилие над организма. Ако спазването на определен тип лека диета, без тя да натоварва организма, ви се отдава с лекота, това означава, че този тип диета е подходяща за вас и може да очаквате само положителни резултати. Обратното, ако това е свързано с насилие на волята върху тялото ви, не само, че от тази диета няма да има полза, но тя би могла и да ви навреди.

Храната, която приемаме, е нашият жизнен източник, както и строителен материал за тялото ни. Когато организмът не получава достатъчно от необходимите му вещества, най-често страдат косата и ноктите. Това е така, защото, от една страна, организмът се стреми да съхрани жизнено важните органи (сърце, бели дробове, черен дроб) и първо те получават необходимите им запаси. А, от друга страна, косменият фоликул е изключително активен и бързо работещ орган, който пръв “усеща” всяка липса.

Белтъчини, мазнини и въглехидрати

Основните доставчици на протеин за нашето тяло са следните продукти (в низходящ ред според съдържанието на протеин):

  • месо;
  • сирене;
  • яйца;
  • соя;
  • боб;
  • ядки.

Основното протеиново натоварване (т.е., прием на протеини от храната), трябва да се случва през първата половина на деня – закуска и обяд. В телешкото месо съдържанието на холестерол е много малко, същевременно е много богато на аминокиселини, витамини и микроелементи.

Рибата е изключително важна и трябва да участва в менюто ни няколко пъти седмично. Ако се опитате да подредите храната, богата на протеини, намаляваща холестерола, тя ще изглежда по следния начин:

  • риба;
  • пилешко месо;
  • бобови и зърнени храни;
  • ядки;
  • семена и месо (на първо място – телешко).

Диетите и тяхното въздействие върху косата

Вегетарианството и темата за косата

Вегетарианският тип диета е противопоказна при деца и юноши, болни хора и бременни жени. Освен това, растителни протеини се усвояват трудно от организма. От гледна точка на здравето на косата и ноктите, вегетарианството е вид дефицит на протеини и често води до сериозни последствия.

Въглехидратите

Диетите и тяхното въздействие върху косатаВъглехидратите са ни необходими не по-малко от белтъчините и мазнините, но в определена доза. Приемът на въглехидрати трябва да е по-малко от 2/3 от дневния хранителен прием. Един от най-лесните и бързи методи да определите количеството излишни въглехидрати и мазнини, които сте приели през последните 1-2 седмици, е като  наблюдавате  омазняването на кожата в Т-зоната, а също и омазняванетo в корените на косата. Трябва да намалите приема на въглехидрати веднага щом забележите засилено омазняване на косата и скалпа. Важно е да припомним, че мазната себорея е една от най-честите причини за косопад. Дори само намаляването на количеството въглехидрати, които приемате с храната, е предпоставка за облекчаване на проблемите с кожата на главата.

Един от важните проблеми, свързани с приема на въглехидрати, е, че тяхната употреба има психологически подтекст. Истината е, че когато много искаме да хапнем парченце шоколад, не бива да се въздържаме – в противен случай рискуваме да развалим настроението си.

Мазнините

Мазнините преди всичко са калории и мастни киселини и тяхното умерено количество наистина е необходимо за организма ни.

В кои продукти има най-високо съдържание на мазнини?

Нека ги изброим (в низходящ процент на мазнини):

  • растително масло (99.9%),
  • свинска мас,
  • масло и маргарин,
  • лешници,
  • свинско месо,
  • колбаси,
  • сметана,
  • извара,
  • сирене,
  • патица,
  • гъска,
  • рибни консерви,
  • шоколад,
  • торти,
  • халва.

Храните, съдържащи най-високата стойност на холестерол (в низходящ ред):

  • мозък,
  • яйчен жълтък,
  • черен дроб,
  • масло,
  • маргарин,
  • пилешка кожа,
  • пилешко месо,
  • колбаси,
  • шунка,
  • заек.

Диетите и тяхното въздействие върху косата

Съдържание на мастните киселини във видовете масло и олио (%)

Масло/киселина Наситени мастни киселини Олеинова киселина Линолова киселина Гама-линоленова киселина Алфа-линоленова киселино
Кулинарни масла
Рапично
Зехтин
Соево
Царевично
Слънчоледово
7
16
15
17
7
54
76
26
24
10
30
8
50
59
80
0
0
0
0
0
7
0
9
0
0
Лечебни масла
Масло от вечерна иглика
Масло от касис
Масло от ленено семе
10
7
9
9
9
19
72
47
14
9
17
0
0
13
58

 

Диетите и тяхното въздействие върху косатаНеобходимо е да се откажете от прекомерна консумация и да наблегнете на растителните мазнини (зехтин на първо място), вместо на животински. Би било добре поне половината от мазнините, които употребявате, да имат растителен произход. Не трябва да се забравя, че част от витамините, които са важни за кожата и косата, са мастноразтворими. Богатата на мазнини риба, също е за предпочитане пред други видове месо, богати на мазнини (като свинското месо).

 

 

Какво трябва да знаем за постите?

Диетите и тяхното въздействие върху косатаТе наистина са полезни, но като всяко друго нещо, ако постът не е в границите на разумното и не е съобразен с организма ви, едва ли ще ви направи по-здрави. Не забравяйте, че ако имате здравословни проблеми, преди да пристъпите към пост е необходимо да се консултирате с лекуващия ви лекар. С особено внимание в това отношение трябва да се отнасяме към малките деца и възрастните хора. Освен това, съществува специален подход към пристъпването в пост и към връщането към стандартния начин на хранене.

Хранителна пирамида

Няколко лесни съвета за здравословно хранене:

  • Храната трябва да бъде максимално разнообразна, за да осигури на организма всички необходими хранителни вещества;
  • Сдъвквайте храната добре. Така веднага ще постигнете много положителни ефекти за вашия организъм;
  • Трябва да се храните добре, тоест често и по малко; желателно е дневните хранения да са в един и същи час всеки ден;
  • Желателно е да поддържате теглото си в норма. Рязкото сваляне и покачване на килограми влияе зле на организма;
  • Стремете се да се придържате към средно или ниско калорична храна. Избягвайте храните с високо съдържание на холестерол;
  • Яжте колкото се може повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнеста храна, богата на фибри;
  • Ограничете приема на въглехидрати и мазнини до допустимия минимум;
  • Премахнете от менюто си маргарина;
  • Световните специалисти в областта на храненето препоръчват ежедневната употреба на 1-2 супени лъжици ленено масло; също и употребата на амарантово масло;
  • Трябва да избягвате junk food, прекалено сладка, солена и пикантна храна.
  • Продукти като трици, покълнали зърна, ядки, соя, гъби, касис, сушени кайсии, смокини, моркови може наистина да подобрят състоянието на вашия организъм;
  • Не прекалявайте с алкохола и цигарите.

Продукти за дълголетие

„An apple a day keeps the doctor away!“ (they say)

Тези от вас, които изяждат по една ябълка на ден, имат по-малък шанс да развият болестта на Алцхаймер. Веществата, съдържащи се в ябълките, са способни да инхибират растежа на раковите клетки и намаляват вредата от така наречените свободни радикали. Ябълките съдържат също витамини и минерали, които повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

Полезните вещества на рибата

Тези от вас, които искат да се погрижат за сърцето си, трябва да консумират повече риба, отколкото месо. Три рибни хранения в седмицата, или 30 грама риба на ден намалява риска от сърдечни инфаркти до 50%. Това се дължи на съдържанието на  омега-3. Консумацията на риба има благоприятен ефект върху клетъчните мембрани. Статистиката показва, че японците и ескимосите, за които знаем, че редовно консумират риба, много по-малко страдат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото нациите, чийто хранителни навици са бедни на рибни продукти.

Чесънът бори болестите

Чесънът е незаменим при лечение на простудни заболявания. Освен това, консумацията му понижава риска от появата на онкологични заболявания в областта на корема. Също така, чесънът има благоприятно влияние върху функциите на храносмилателната система. Едно от най-важните свойства на чесъна е, че защитава организма от сърдечно-съдови заболявания. Веществата, които съдържа чесъна, почистват добре кръвоносните съдове и предотвратяват запушването им.

Ягодите като заместител на лимона

За да снабдите организма си с витамин C, не е задължително изядете един кисел лимон. Ягодите имат по-богато съдържание на витамин С от лимона. Те са богати и на желязо, а също и повишават имунитета на организма.

Морковите

Съдържащият се в морковите бета-каротин неутрализира свободните радикали, които разрушават генетичната структура и провокират раковите заболявания. Същевременно има положителен ефект върху състоянието на кожата. Трябва да запомните, че бета-каротинът е по-добре разтворим в мазнини, така че в салата от моркови е задължително да се добави зехтин.

Сладък и лют пипер

Лютият пипер подобрява обмяната на веществата, като по този начин способства за загуба на излишно тегло. Капсаицинът придава острия вкус на пипера, и стимулира производството на стомашни сокове, както и предотвратява развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.

Сладкият пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но и лутеин, който дори в малки дози предпазва от развитието на рак, както и на сърдечно-съдови заболявания.

Банани

Бананите са най-засищащият и богат на въглехидрати плод. Бананите съдържат баластни и много други вещества, които възпрепятстват бързото усвояване на захарта в кръвта. Един банан съдържа 1/6 от необходимата дневна доза магнезий.

Зелен чай

Чудодейните свойства на зеления чай се дължат на съдържащите се в него катехини. Тези биоактивни вещества предотвратяват развитието на атеросклероза и предпазват от рак на простатата. Зеленият чай е много добро средство за отслабване, но за изгарянето на мазнините е необходимо на ден да се пият не по-малко от 4 чаши дневно. Важно е да знаете, че в черния чай, катехини не се съдържат, тъй като са унищожени при процеса на обработка.

Соя

Соята е богата на лецитин и витамини от група B, които подобряват умствените способности и укрепват нервната система. Известно е, че соята като източник на протеин може да замени животинския протеин. Това се отнася в най-голяма степен за покълналата соя.

Мляко

Млякото неслучайно влиза в групата на основните храни. То съдържа ценни белтъчини, лесно разградими мазнини, полезна млечна захар, богат източник е на калций. Учените са установили, че богатият запас от калций в организма намалява риска от появата на остеопороза в напреднала възраст. Калцият е необходим и за нормалното функциониране на нервната система, а също и за добрата функция на мускулите.