Фитотерапия за косатаИзвестно е, че най-добрите противостресови средства са фитопрепаратите на растителна основа, тъй като могат да се приемат дълго време и са безвредни при правилна дозировка. Готовите успокоителни на билкова основа (в състава им най-често влизат: коприва, лайка, репей и др.) се продават свободно в аптеките. Също може да поръчате и божур тинктура, риган тинктура. Въоръжете се с търпение и резултатът ще бъде налице.

 

 

 

 

 

Какви са вариантите за билково лечение на стреса?

  • Фитотерапия за косатаЛистата на младата коприва се отрязват от стъблото на разстояние от 20 см. (най-добре през април и май). Измиват се и се нарязват, слагат се в еднолитров буркан, без да се натъпкват и се заливат със студена преварена вода. След 10-часов престой течността може да се пие в неограничени количества. Наблюдава се също благоприятен ефект върху стомаха и кръвотворенето.
  • Половин чаша от сурово цвекло с прибавени към него чаша морковен сок или сок от ябълка – 3-4 пъти на ден.
  • 3 части от: цвят глог, билката Leonurus и бял смил, 1 част – цвят лайка. Една супена лъжица от получената смес се сварява  до кипване, престоява 8 часа и се прецежда. Приема се 3 пъти на ден по ½ водна чаша, един час след хранене. Тази комбинация има положителен ефект и при сърдечни заболявания.

Фитотерапия при мазна себорея

Тъй като това заболяване има няколко основи (ендокринна, хранителна, наследствена и др.), е необходимо ясно да се разбере, че проблемът не винаги може да се разреши само с фитопрепарати. Но даже и в този случай може да имаме съществено подобрение с тяхна помощ. Като начало трябва да се променят хранителните навици. В почти всички случаи организмът се нуждае от тонизиращи, имуностимулиращи, витаминозни и адаптогенни средства. За тази цел се използват: женшен, екстракт от левзея и елеутерокока (сибирски женшен), Helichrysum тинктура, коприва, шипка, офика и още няколко.