Стъпки при избора на правилен продукт

Кои продукти човек може да избере самостоятелно и за кои е добре да се посъветва със специалист?

Как да изберем подходящия продукт?

Как да изберем шапоан?За положителен резултат при употреба на даден шампоан се смята, когато:

 • косата е добре измита;
 • няма омазняване;
 • след изсушаване има блясък;
 • лесно се разресва и подрежда
 • върху кожата на скалпа няма реакция на раздразнение.

Не трябва да се забравя, че качествените продукти няма как да са евтини. Освен това, добрият шампоан трябва:

 • да компенсира загубата на протеини, влага и хранителни вещества;
 • да повишава еластичността на косата;
 • да защитава и заглажда кутикулата;
 • не трябва да прави косата прекалено твърда;
 • да има УВ (UV) защита (SPF – sun protection filter);
 • да отнема статичното електричество;
 • да придава на косата копринен блясък.

За да разберете, дали даден шампоан не е подходящ за вас, са достатъчни една-две употреби. За да сте спокойни, че даденият шампоан е точно за вас, е необходима редовна употреба в течение на няколко седмици. След като сте намерили подходящия за вас продукт, няма смисъл да го сменяте с друг, например, активно рекламиран навсякъде. Когато купуваме продукти на масово рекламирани марки в повечето случаи не се оправдават очакванията, с които са натоварени рекламните им послания. Най-добре е да се консултирате със специалист и да използвате трихологични продукти.

Въпреки, че основна тема на нашия сайт е лечението на косата, трябва да отбележим, че правилната грижа също е изключително важна. От всички процедури свързани с грижата за косата миенето е основният компонент, тъй като се прилага с две цели – хигиенна и козметична. За здравата коса, която не е увредена и изтощена правилното измиване е минималната и достатъчна грижа. Тъй като, такива коси се срещат все по-рядко, ще разгледаме подробно този въпрос.

Честота на миене на косата

Изборът ни е достатъчно голям: от ежедневно миене на косата до веднъж на 8 – 10 дни. Подобно решение е строго индивидуално – мийте косата си толкова често, колкото е необходимо. Да ходим с мръсна коса е безсмислено, а да я мием по-често отколкото трябва е още по-лош вариант.

Грижа за косата

При нормална коса

При коса с нормално омазняване е напълно достатъчно измиване веднъж на 4 – 5 дни. Това е така без да отчитаме сезона, специфичните условия на работа, измиващите продукти и др.

При мазна коса

Ако имате мазна коса, прекрасно знаете, как изглежда тя на 2 – 3 ден след измиване. Тук е важно да се отбележи, че честото разресване на косата стимулира мастните жлези да отделят по-интензивно секрет, който омазнява косата по-бързо. Освен това, не трябва да се забравя, че консумацията на храна богата на въглехидрати (захар, тестени, сладки изделия и др.), а също и храните с високо съдържание на мазнини влияят на омазняването на косата. При употреба на шампоан, предназначен за мазна коса, миенето на косата на 2 – 3 дни е напълно достатъчно. Тези, които предпочитат да мият косите си по-често трябва да използват мек шампоан подходящ за ежедневна употреба, като биха могли да го редуват с шампоан за мазна коса.

При суха коса

Сухата коса трябва да се мие не по-често от веднъж на 7 дни, а между измиванията е добре да се подлага на укрепващи, възстановителни и хидратиращи процедури, тъй като сухата коса често е изтощена и накъсана.

Водата

Водата с която мием косата си също е от съществена важност. Водата от водопровода обикновено е доста твърда и има високо съдържание на соли. По-добре е да се използва предварително преварена вода. Към нея може да се добави още:

 • готварска сода (1 ч. л. на 1 литър вода);
 • амонячен спирт (1 ч.л. на 2 литра вода);
 • глицерин (1 ч. л. на 1 литър вода) и др.

Сапунисването

Еднократното сапунисване на косата не е достатъчно, най-добре е този процес да се повтори 2 пъти. Това е така, защото при първото сапунисване от косата се отделят само част от замърсяванията, прах и кожна мазнина. След употребата на отмиващ препарат, косата трябва да се изплакне добре и да не се допуска върху нея да остава алкален препарат. Измиването на косата е добре да се съчетава с масаж на скалпа.

Не се препоръчва измиване на косата с прекалено топла или прекалено студена вода. Колкото по склонна към омазняване е косата, толкова по хладка трябва да е водата. Препоръчителната температура за миене на косата е 35-37°С. Шампоанът никога не трябва да се нанася върху суха коса. Първо косата се намокря, чак след което се нанася шампоан.

Разресването

Смята се, че косата която е добре разресана преди измиване, ще се разресва по-лесно след това. Не трябва да забравяме за хигиената на четката за коса. Тя трябва винаги да е чиста. Никога не използвайте чужда четка. Препоръчва се късата коса да се сресва от корена. Дългата коса е добре да се разресва отначало в краищата и постепенно да се стигне до корена. Мократа коса е по-добре да не се сресва. Косата благоприятно се повлиява от действието на подходящ балсам, особено в случаите когато косата е генетично по слаба или е изтощена.

Защо не е добре да миете косата си със сапун?

На първо място, сапунът напълно премахва хидро-липидния слой, както от косата, така и от скалпа, а този слой има важна защитна функция. След подобно измиване, косата става прекалено суха. Твърдият сапун притежава алкална среда, която кара люспите на кутикулата да се „отворят“ и да се „издуят“, някои от тях дори се отронват, в резултат на което косата се уврежда и става трудна за разресване.

На второ място, след измиване със сапун, косата губи своя блясък и жизненост, покрива се с физиологичен разтвор (състоящ се от калциеви соли и магнезий), в резултат на което изглежда леко матирана.

Как да използваме концентриран шампоан?

При употреба на концентриран шампоан, първо трябва да го разредите в шепа с вода, да го разтъркате с ръце и чак тогава да го нанесете върху кожата на главата. Образувалата се пяна трябва равномерно да се разпредели по цялата коса. Основното движение на ръцете, по време на отмиване е от корена към връхчетата.

Видове шампоани

Всички съществуващи шампоани могат да бъдат разделени на следните групи:

 • обикновени/неутрални (предназначени само за измиване),
 • шампоани с лечебен и възстановяващ ефект,
 • оцветители (различават се от другите видове шампоани заради технологията на нанасяне – нанасят се не върху скалпа, а върху косата)
 • шампоани за дълбоко почистване.

Обърнете внимание, че повечето утвърдени като медицинска козметика шампоани съдържат доста химически компоненти. Нашият съвет е да четете внимателно етикета, независимо кой и какво ви препоръчва!

Състав на шампоаните

Съставът на шампоана варира, като в него най-често се срещат следните компоненти:

 • детергенти;
 • повърхностно активни вещества (твърди и меки);
 • антиоксиданти;
 • антисептици;
 • спомагателни вещества;
 • хелати;
 • омекотяващи вещества;
 • емулгатори;
 • овлажнители;
 • лубриканти;
 • протеини;
 • силикони;
 • UV филтри;
 • функционални и лечебни добавки;
 • консерванти;
 • сгъстители;
 • парфюми;
 • разтворители;
 • витамини.

Ще се спрем на някои от тях.

Детергенти

Как да изберем шампоан

Детергентите са основен компонент в състава на  шампоаните. Най-често използваните  са: амониев лаурил сулфат, натриев лаурил сулфат, натриев лаурет-11-карбоксилат. Често в състава на един шампоан има няколко вида детергента.

Принцип на действие: повърхностно активните вещества съдържат водоразтворими и мастно-разтворими компоненти, които свързват и обгръщат частиците прах и себум, след което се разтварят във вода. Често повърхностно активното вещество образува пяна, която се използва за оценка на качеството на шампоана, но това не винаги е фактор.

Кондиционери

Кондиционерите първоначално са били предназначени за нормалното и безпроблемно изсушаване на косата. Постепенно започват да се употребяват за хидратиране, придаване на блясък и обем, за възстановяване на увредената коса, придаване на еластичност, равномерно разпределение на топлината (например при честа употреба на сешоар), а също и с цел да се предотврати образуването на статично електричество при сресване. Някои кондиционери съдържат диметикон или циклометикон – вещества, производни на силикона. Тези добавки имат както козметична, така и възстановяваща функция.

Често кондиционерите са добавяни в шампоани (2 в 1), въпреки, че употребата на кондиционер отделно от шампоана се счита за по-ефективна. Днес принципът 2 в 1 или 3 в 1 не се прилага. Има кондиционери, които не е нужно да се отмиват – тяхната основна функция е защитна. Също така, този тип кондиционери спомагат за съхраняване на цвета при боядисаната коса. При употреба на кондиционер без отмиване, трябва първо косата да се измие с шампоан, след това да се нанесе кондиционер-балсам, да се изплакне добре, след което косата се подсушава. Защитният кондиционер се нанася върху цялата коса, докато тя е влажна и се оставя до изсъхването й, без да се отмива. За разлика от шампоаните, кондиционерите имат по-кисела реакция.

Балсами

Балсамите са предназначени за по-лесното разресване на косата след измиване. Те покриват косата с хидро-липиден защитен слой. В някои балсами добавят растителни екстракти, които осигуряват на косата и скалпа необходимите подхранващи вещества. Няколко минути след нанасянето на балсама, той трябва внимателно да се отмие. Балсамът е особено необходим за хора с чуплива коса.

Как да изберем шапоан?Балсамите служат и за възстановяване на увредената кутикула. Те проникват на местата където нейната повърхност е увредена и ги запълват. Освен това, висококачествените балсами оказват възстановяващо и подхранващо действие върху фоликула. Те трябва да се нанасят на влажна, добре измита коса, да действат 5 – 15 минути след което, да се отмият внимателно. В кондиционерите и балсамите вместо повърхностно активни вещества, се използва кремообразна основа. Днес на пазара на продуктите за коса и скалп, разликата между кондиционерите и балсамите практически  е изчезнала.

Маски за коса

Маските за коса все още не са така разпространени и се употребяват за възстановяване структурата на косата и за подхранване, когато тя е суха и безжизнена. Най-често те съдържат емулсии. Могат да се употребяват както редовно, така и 1 път на 1-2 седмици. Честотата на тяхната употреба зависи от състава и предназначението им. За засилване на техния ефект е добре да се нанасят затоплени (това са маски с термоефект) или след нанасянето им, главата трябва да се завие.

След тази процедура (5-25 мин.) косата внимателно се изплаква. Съществуващите серумни маски – кристали за коса, предназначени за суха и изтощена коса. Главната функция на такъв тип препарати е подхранването на косата и възстановяването на кератина, съдържащ се в нея. Кристалите се нанасят веднага след измиване, на влажна коса, като равномерно се разнасят по цялата и дължина без да се отмиват. Ако кристалите са предназначени само за краищата на косата (или само за цъфтящи краища) се нанасят само върху тях. Маските и кристалите за коса имат още по-висока киселинност от тази на шампоаните и балсамите, което е напълно оправдано.

Лечебните шампоани не са предназначени за поддръжка, а за лечение. Например шампоаните за лечение на пърхот. Такъв тип шампоани се употребяват по специална схема за лечение, а не постоянно: 5-10-20 процедури в зависимост от конкретния случай. Важно е да се знае, че употребата на шампоани против пърхот в продължение на няколко години, може да доведе до оредяване на косата.

Известно е, че най-добрият начин за подсушаване на косата е да я оставим да изсъхне сама. Важно е да отбележим, че използването на сешоар трябва да става до изсушаване на кожата на главата и леко влажни краища. Препоръчва се употребата на специални препарати за тези, които подсушават косата си със сешоар, например, термозащитен спрей за коса.

Изключително вредно е да се суши косата на слънце. Още по-лошо за косата е тя да се суши над/с печка.