Витамините и тяхната функция за човешкия организъм

Хранителни добавки за коса

Днес нашият начин на живот и хранителни навици са такива, че физическата активност е намаляла, а обемът и особено калоричността на храната са значително увеличени. В същото време не получаваме от храната много от така необходимите ни вещества. След откриването на витамините, списъкът започва да се разширява, тъй като става ясно, че за да се компенсира недостигът на много от веществата, трябва да се приемат специални препарати и добавки.

Хранителни добавки

Добавките не са лекарства. В тях са концентрирани натурални биологично активни вещества. Съществуващите хранителни добавки е прието да се разделят на две групи:

  • нутрицевтични;
  • парафармацевтични.

Основната функция на добавките е да предоставят на организма необходимите витамини, микроелементи, протеини, аминокиселини, мастни киселини, диетични влакна и други естествени продукти според нуждите.

Състоянието на организма зависи от това с какво и в какви пропорции се храним. Състоянието на храносмилателния тракт се оказва основно звено във веригата от нарушените функции на нашия организъм. Ако ние искаме храната, която консумираме да се усвоява правилно и напълно от организма ни, трябва да се погрижим за това да пием чиста вода и да консумираме висококачествени храни.

За хранителните добавки е добре да знаем:

  1. Няма как да решим проблема с косопада само с хранителни добавки, те са част от една успешна терапия на косата.
  2. Не си самоназначавайте добавки – оставете това на вашия лекар-трихолог. Емпиричното самолечение няма да е ефективно без да знаете от какво имате нужда и в какво количество, а в някои случаи можете да си навредите, като например, може предозирате Йод или Витамин А.
  3. Добавките са ви необходими за дълъг период от време, така че е добре да си купувате тримесечни опаковки.
  4. Един и същ състав може да е в различни на вид и цена опаковки. Не се хвърляйте на най-скъпия маркетинг.
  5. Четете етикетите и сравнявайте количеството на необходимите ни активни субстанции. Обикновено са ни необходими малък брой активни субстанции в достатъчна доза за по-продължителен период от време. Затова моно-добавките са за предпочитане.