Резултати от лечението на косатаКакво би могло да се нарече „резултат“ при терапевтично лечение и какво не може да бъде приемано за такъв?

 

Постижими резултати при мъжете

При мъж между 25-35 години, изгубил половината си коса в андрогенно зависимите зони, към момента, в който се обръща към специалист-трихолог, за много добър резултат може да се смята забавянето или спирането на процеса.

Ако специализираната  помощ е била потърсена навреме ( 5 – 7 години по-рано) целта, а съответно и резултатът може да е възстановяване на косата.

Постижими резултати при жените

При жените картината обикновено е по-сложна и по-комплексна, и изисква по-детайлно запознаване с дефицитите и взаимовръзките във вътрешната среда на организма. Но жената е създадена с коса и когато открием причината защо я губи, особено ако това стане и без голяма загуба на време, прогнозата е оптимистична. Косата може да бъде възстановена в повечето случаи.

Това, което трябва да знаем, е, че колкото по-дълго време на мястото на загубената коса не пониква нова, толкова по-трудно е там да се стимулира растежа на нова коса. Т.е. стимулацията на косата трябва да започне възможно най-рано.

Какво може да се смята за приемлив резултат при жените?

Това, на първо място, зависи от вас – каква цел ще си поставите сами. Във всеки случай, процесът по постигане на резултат може да се раздели на няколко етапа. Първоначалната цел е да се овладее косопада, напълно да се спре и стабилизира състоянието, след което възможно най-рано да се стимулира растежа на нова коса.

Какво следва нататък, зависи от вас – дали искате да възстановите напълно изгубената коса или ви се струва достатъчно, просто да се подобри ситуацията, така че от козметична гледна точка нещата да изглеждат прилично. Честа грешка, която се допуска, е да се преустанови една успешна терапия на косата при първите признаци на подобрение. Бъдете търпеливи и последователни, ако искате да постигнете добър резултат.

Последният етап е дългосрочен контрол и наблюдение на постигнатия резултат – отвън и отвътре. Задачата на трихолога е да направи постигнатия резултат необратим, а задачата на пациента е да запази търпението, вярата и правилната си нагласа.

Преди започване на лечението, винаги е необходимо да бъдат направени няколко снимки на окосмената част на главата от различен ракурс. Запаметяват се на компютъра и снимки от трихологичната камера с различна степен на увеличение – х10, х60, х200, като се акцентира на ключови находки и важни детайли от състоянието на кожата и косата, които да бъдат проследявани във времето.

Резултати от лечението на косата