Една добра грижа за косата изисква посещение при трихолог, който да направи цялостна индивидуална програма.

Грижа за косата през лятото

През лятото слънцето и горещото време са допълнителни фактори с неблагоприятно въздействие върху косата.

Ултравиолетови лъчи

Сезонна грижа за косатаНа първо място това са ултравиолетовите лъчи. Ние отдавна сме свикнали с това, когато “правим” тен, задължително да нанесем слънцезащитен продукт върху кожата. При това, с всяка година факторът на защита, който използваме, става по-висок (SPF). Този показател зависи преди всичко от фототипа на кожата и от възрастта. Косата също трябва да се защитава от слънчевите лъчи и за целта е необходимо да използваме специализирани продукти.

Важно е да използваме продукти за коса, съдържащи UV защита. При това е важно да знаем, че колкото по висока е цифрата на фактора, обозначена на опаковката, толкова по-добре. Високият фактор не само защитава косата ви от прекалено изсушаване, но и от изтъняване. Ако е добре подбран ще допринесе и за красотата на вашата коса.

Горещините

Горещината също много вреди на косата, води до пресушаване. Правилно подбраните хидратиращи шампоани и подхранващи маски с висока хидратация трябва да се използват не по-рядко от веднъж седмично. Особено внимание трябва да обърнете, ако косата ви е постоянно подложена на химични процедури, боя, обезцветяване, матиране и др. Като правило третираната по такъв начин коса вече е суха и пореста. В такъв случай  в грижата за своята коса винаги трябва да използвате и хидратиращи продукти.

Морската вода

Солената вода също е един от основните фактори за увреждане на косата през лятото. Тук трябва да спазвате едно лесно правило – отмивайте колкото се може по-бързо солта от косата. Правете това или директно на плажа или на път към хотела, след което веднага нанесете хидратиращ продукт за коса.

Грижа за косата през есента

Сезонна грижа за косата

Краят на лятото често действа положително върху състоянието на косата, особено в периода на вашата отпуска. Това е така, защото стреса временно си отива, на негово място идва релаксацията – а на косата й е нужно точно това. В този период тя престава да пада и дори започва растеж на нова коса. Ако сме допуснали през лятото косата да се дехидратира и краищата да цъфтят, през настъпващата есен ще се наложи да възстановим както състоянието на ствола на косъма, така и на самия корен. Не трябва да забравяме, че сезонната смяна на косата настъпва именно през есента и пролетта.

Основните грижи за косата през есента могат да се обобщят в две групи – грижа за корените (фоликулите) и за самите косми (ствола на косъма).

В началото на есента е възможно косата да започне да пада. Причини за това са: сезонният косопад и повишаването на стреса – почивката е приключила, започваме работа, децата тръгват на училище/детска градина и др.

За да се предотврати неблагоприятният ефект върху косата, трябва да използваме професионални трихологични продукти с витамино-минерален състав за вътрешно приложение. Това са продукти, насочени изцяло към предотвратяването на косопада. В някои случаи се прилагат и специални лосиони, потискащи падането на косата. В най-добрия случай курсът трябва да е с продължителност не по-малка от три месеца. Към това трябва да бъдат прибавени и трихологичните процедури. Такива са специалните масажи на главата, пилинг, физиотерапия, мезотерапия, дарсонвал, ултразвук. Към края на курса самите пациенти придобиват трихологични познания и навик по-отрано да подготвят косата си за есента.

Грижата за косата през есента зависи преди всичко от нейното състояние. Ако сте прекалили с пресушаването й през лятото, трябва да започнете с подстригване на връхчетата, след което да преминете към системна хидратация, включваща не само хидратиращ шампоан, но и специализирани маски, кондиционери и др. При правилна организация може удовлетворено да си отдъхнете: косопадът ще е отминал, самата коса ще е приведена в добро състояние и ще сте доволни от нейния блясък и от здравия й вид.