Трихограмата е още един важен момент в диагностициране на заболяването, особено когато става дума за силен косопад. Този метод представлява подбиране на определено количество коса (идеалното количество е точно 100 косъма) и изследването му под микроскоп. Чрез този метод се определя процента косми в различен стадий на развитие – анагенен, телогенен и катагенен. Сравнявайки получения резултат с нормите, се разбира какво точно се случва с вашата коса. Например, при андрогенна алопеция се наблюдава значително увеличаване (до 30%) на космите в телогенен стадий.

Почти винаги на трихолога е необходим вашият хормонален и имунологичен профил. Това включва: хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони, феритин, трансферин, 24-часов анализ на урината, кортизол, показателите на клетъчния и хуморалния имунитет. Без тези анализи е невъзможно да бъде поставена точна диагноза. Освен това, цифрите, показващи степента на поражение, са изключително важни и определящи за детайлната тактика при лечението.

Често се изследват и микроелементите. В случай на нарушаване на техния баланс е невъзможно да се постигне положителен ефект, ако той не бъде нормализиран. Например, при получаване на следния резултат: „Установено понижено ниво на съдържанието на цинк Zn, а съдържанието на останалите елементи е в норма“, ние можем да коригираме това отклонение и по този начин значително да повишим ефекта от лечението.

При по-сложни случаи е необходимо, да бъдат включени допълнителни методи за диагностициране, включително и консултация с други специалисти. Трябва да е ясно, че без да се достигне до причината за заболяването, няма как лечението да има успех.

В заключение може да обобщим, че ако пациентът и лекарят са изградили помежду си така необходимото взаимно доверие и са въоръжени с търпение и със силно желание за постигане на добри резултати, целта непременно ще бъде достигната.