Методологичният подход на трихолога включва следните фази:

  1. Задълбочено запознаване с историята на проблема и определяне на желаните цели.
  2. Комбинация от трихологичен и лабораторен подход за откриване и определяне на проблема.
  3. Медицински анализ за намиране на причината на проблема с косата и кожата на главата.
  4. Изготвяне на индивидуален план и схема на лечение за възстановяване структурата и функционалността на кожата и косата.
  5. Индивидуален план за лечение на проблема според причината. Дългосрочен ангажимент за задържане и подобряване на постигнатите резултати.

Много важно в работата на трихолога е да има познаване на профила на трихологичния пациент, за който ще разкажем по-подробно.

Трихологичният пациент

Как се развива историята с падането на косата в най-често срещания случай?

Първи етап

Заболявания на косата и тяхното лечениеСамолечение с помощта на шампоан против пърхот, ампули и витамини, „шампоан против косопад“, „ампули против косопад“.

Пациентът се съветва с приятели със „същия“ проблем, изчита дългите рекламни постове в специализираните форуми, отива в аптеката, купува рекламираните продукти – с една дума провежда курс на самолечение „без задълбочаване във вътрешните причини за заболяването“.

Тук е мястото да отбележим, че няма по-нелеп израз за един трихолог от „шампоан против косопад“! Защо? – Защото в 99% от случаите на косопад причините са вътре в организма. Шампоанът е създаден, за да почисти косата. В днешно време шампоаните стават все по специализирани, изпълняват все повече функции. Но, към падането на косата те нямат почти никакво отношение.

Втори етап

100% химия: 1 шампоан, кутия ампули и опаковка витамини…

След неуспеха от самолечението, който е гарантиран, обикновено човек посещава 3-4 специалиста за няколко години. Те не се различават по подхода си: изписват един кортикостероиден крем, един шампоан против пърхот и една добре наложена марка медицинска козметика – по наши наблюдения това се случва в 80% от случаите. Преглед в истинския смисъл на думата няма, всичко се случва бързо, никой нищо не записва, нищо не се проследява, няма индивидуален подход, няма резултат, ситуацията се влошава… и получавате 1 шампоан, кутия ампули и опаковка витамини.

Как може да разберете дали специалистът иска да ви помогне?

Много просто:

На първо място, обърнете внимание дали ви преглеждат косата подробно и задълбочено, или с 2 пръста, дори с химикалка разгръща косата и казва: „Ти имаш …“. Ако въобще каже нещо и дали записва.

Ключов момент в грижата и лечението на косата е на първо място прегледът със специализирана апаратура – трихоскоп. Без такава апаратура не е възможно да се направи качествен и задълбочен преглед по простата причина, че косменият фоликул е миниатюрен орган и всички промени в него, които насочват към произхода на проблема с косата – т.нар. азбука на трихологията, са видими единствено с въоръжено око.

Ключово за успеха и поддържането на резултата е проследяването. Без записване историята на конкретния случай, без контрол на вътрешното състоянието, прогреса и важните находки от трихоскопията това е просто невъзможно и всеки път се започва отначало. “Да влезе следващият“. След няколко такива прегледа и препоръки човек е по-объркан от преди а ситуацията с косата се е влошила. Загубено е и доста време.

Трети етап

Отчаяние – газ, мас и конски шампоан. Шамани и мошеници. Тайни рецепти, съдържащи неизвестно какво. Горене, баене и лъжи.

И така, минава известно време в болезнени и безполезни опити да спрете загубата на коса. За някои това време са месеци, за други години. Рядко има съобразителни пациенти, които няколко седмици след началото на процеса веднага преминават на 4 етап. При някои от пациентите етапи 2 и 3 разменят местата си, но крайният резултат е същият.

Четвърти етап

Причината е отвътре!

Заболявания на косата и тяхното лечение

След дълги и неуспешни опити да подобри състоянието на косата, изведнъж се появява революционната мисъл, че причината все пак може да е отвътре и косата не пада от само себе си, а защото има вътрешни фактори, потикващи този процес!

Далеч не са много хората, които се обръщат директно към трихолог – това може би е така, поради факта, че терминът е сравнително нов или по-вероятно, защото няма много такива специалисти.

Пропускайки промеждутъците от безрезултатни посещения, новите опити за употреба на различни продукти за мазане и равносметка от непълноценен набор от анализи, в края на краищата, упоритостта на трихологичния пациент е увенчана с успех – в организма му са открити хормонални проблеми (по-често свързвани с половата система или щитовидната жлеза), като именно те са причината за косопада.

Разбира се не трябва да омаловажаваме и ситуацията, когато, отивайки при гинеколога/ендокринолога с подобни резултати от изследвания, пациентът чува думите – „от това косата не пада“, или „Приемайте Диане 35“, или “търсете проблема другаде”, или „Да, трябва да Ви прегледа психиатър“. Рано или късно след загубата на голямо количество време, коса и пари, късметът все пак се усмихва на нашия пациент и лекарят му съобщава: „Да, действително е необходимо лечение за регулиране нивото на андрогените или хормоните на щитовидната жлеза“. Назначава му се лечение с хормонални противозачатъчни средства, L-тироксин и др. В крайна сметка, сякаш е постигнат желаният резултат: причините са установени, лечението с хормонални контрацептиви е назначено, количеството падаща коса на денонощие е намаляло, показателите на андрогените вече са в норма, омазняването на кожата е утихнало… Светлото бъдеще вече е настояще и моята коса е моята гордост – вече не капе!

В името на справедливостта трябва да се спомене, че тази степен на развитие е недостижима за повечето лекари. За пример може да вземем следната ситуация: автоимунен тиреоидит (заболяване на щитовидната жлеза, причинено от нарушения  на имунната система) с нарушен баланс на хормоните на щитовидната жлеза. От гледна точка на лекуващия ендокринолог трябва да се назначи лечение с препарати, които да нормализират хормоналния дисбаланс. Такива са L-тироксин, Еутирокс и други аналогични средства. Дали това е правилно? Безусловно, да. Но, как ли изглежда дадената ситуация от гледна точка на специалист-имунолог? Много просто – необходимо е да се подобри имунитетът (който в този случай е основната причина за тиреоидита), след което боледуващата щитовидна жлеза сама ще възстанови своите функции и няма да е необходимо до живот да приемаме лекарства.

Този път е дълъг и изисква търпение, но, от наша гледна точка е единственият правилен.