Основната причина за появата на пърхот е инфекция, известна още като Pityrosporum Ovale (Malassezia Furfur), условно патогенни гъбички. Появят ли се подходящи условия за тяхното развитие върху кожата на главата, резултатът е изменение в развитието на епидермалните клетки. Така вместо цикълът на тяхното развитие да продължава един месец (както е нормално), той се съкращава до седмица. В резултат на това върху кожата на главата се образуват лепкави, белезникави, в повечето случаи мазни люспи, които са много извън нормата и се забелязват с просто око. Ако всичко това е съпроводено от сърбеж и отделни зачервени участъци, значи имате всички симптоми за себорея.

Себорея

Себореята е заболяване на кожата, за което е характерна засилената функция на мастните жлези и изменение в състава на мастния секрет. Това се получава от натрупването на свободни мастни киселини. В развитието на това заболяване, освен генетичните, ендрогенните, стомашно-чревните и стресови фактори, значение има и нарушеното физиологично равновесие на мъжките и женските полови хормони. Често това нарушение е силно изразено във възрастта на полово съзряване. Също така количествената и качествената характеристика на мастните секрети, зависи и от състоянието на нервната система, храносмилателната система, хранителните навици и наличието на съпътстващи заболявания. При себорея се намаляват бактерицидните свойства на мастната секреция. Секретът се натрупва в каналите на мастните жлези, а на повърхността се създават условия за развитие на инфекция, която се проявява с образуването на акне. Като правило себореята е съпътствана и от неправилна грижа за кожата. Себореята се изостря при проблеми със стомашно-чревния тракт, хронични инфекции, хипервитаминоза (особено А и С), а също и от замърсяване на кожата. Себореята е доказана като една от възможните причини при оредяване на косата.

Как се появява пърхотът?

На пръв поглед всичко е достатъчно ясно: имате гъбички – очаквайте пърхот. Но по някаква причина, пърхотът не се появява при всеки. Къде е причината? Известно е, че този вид гъбички, дори и да са попаднали вече върху нашата глава, може дълго време да не се проявят. Но за проявата им е необходимо само леко да се влоши нашето здраве. Хормонален дисбаланс? Промяна в хранителният режим? Прекомерна употреба на въглехидрати и мазнини? Прекарали сме някакво тежко и сериозно заболяване или неочакван стрес, довели до срив на имунната ни система? Пролетна авитаминоза? Неблагоприятна екологична обстановка? Всеки един  фактор, а най-често е комбинация от няколко, могат да доведат до появата на пърхот.

Представено е изображение под микроскоп на колонии от гъби, извлечени от скалпа на пациент. Ясно се вижда мицела на гъбите; тъмните кисти показват активния процес на размножаване на гъбите.

Още една разновидност на гъбички, извлечени от кожата на главата на пациент.

Да се отървем от пърхота никак не е лесно. За начало е добре да се назначи диета, като се изключат всички провокиращи хранителни продукти, като: алергени, лютиви и солени храни, пържени ястия, алкохол в големи количества, мазни продукти. Трябва да се намали приема на въглехидрати, тоест всички сладки и тестени изделия, както и прекалено сладките плодове. Необходимо е да се увеличи количеството зеленчуци, не толкова сладките плодове, млечните и кисело-млечните продукти. Не трябва да забравяме и витамините (А, Е, В, С), както и микроелементите (калий, мед, цинк).
Тук наблюдаваме косата на пациента. А наоколо може да се види колония от гъби.

Видове шампоани против пърхот

Какви видове шампоани против пърхот има? Едни от тях лекуват само симптомите, а други оказват влияние директно върху гъбичките.

Формално те са разделени на следните типове:

  • противогъбични (антимикотични);
  • цитостатични (забавят ускорения процес на делене и размножаване на клетките);
  • кератолитични (ексфолиращи, тоест като своеобразна скраб за кожата на главата);
  • шампоани с растителни екстракти.

В състава на противопърхотните шампоани влизат:

  • противогъбични вещества (Кетоконазол);
  • антибактериални агенти (Октопирокс, Цинк Пиритон);
  • ексфолиращи компоненти (Салицилова киселина, Сяра);
  • успокояващи и намаляващи дразненето вещества и др.

Ако вашите многобройни опити да се избавите от пърхота не носят желания резултат и откриете симптоми на себорея, трябва да се обърнете за помощ към специалист-трихолог.