Косата ви пада или оредява? Внимателно потърсете причината!

Причините за косопад при мъжете и жените, наистина са много, ние ще разгледаме основните:

 • Хормонални нарушения – повишаване нивото на андрогените (мъжките полови хормони), характерно е както за мъжете, така и за жените;
 • Генетична предразположеност – по-често се среща при мъжете;
 • Вродена дисфункция на надбъбречната жлеза (при жените);
 • Заболявания на щитовидната жлеза;
 • Храносмилателна дисбактериоза и хронични нарушения в областта на стомашно-чревния тракт;
 • Проблеми с имунитета;

 

 • Инфекциозни и възпалителни заболявания на скалпа (себорея, дерматит и др.);
 • Хронични болести на вътрешните органи, особено при продължителен прием на лекарства, водещи до косопад;
 • Въздействие на външни агресивни фактори като: облъчване, радиация, химиотерапия и др.;
 • Продължителен стрес.

Видове алопеция

Медицинският аналог на думата „оплешивяване“ е терминът „алопеция“. Различават се няколко вида:

 • алопеция ареата (гнездов косопад);
 • андрогенна алопеция;
 • дифузна алопеция.

Трите вида спадат към така наречената нецикатрициална (неръбцова) алопеция, която протича без предшестващи я поражения върху кожата, тоест без образуване на ръбцова тъкан (от цикатрикс, белег).

Цикатрициална алопеция (различават се около 20 форми) се отличава с появата на „белези“ по скалпа, които се образуват при възпаление или травма. За да затворим темата за ръбцовата алопеция, ще кажем, че лечението й е без хирургическа намеса, отстраняване на „белезите“ е невъзможно. Днес хирурзите са усвоили присаждането на коса в областта на „белезите“ и този метод дава добри резултати.

Алопеция ареата

Сега ще преминем към разглеждането на друг вид косопад – алопеция ареата (гнездов косопад). Това е често срещано заболяване и се нарича още „огнищен“ косопад.

Окапването на косата е в „кръгла форма“, понякога се образуват и участъци наподобяващи „гнезда“. Процесът настъпва внезапно, почти винаги при „напълно здрави“ на вид хора и представлява кръгли участъци – „огнища“, където напълно липсва коса (понякога, в начален стадий, „огнището“ е само едно). Тези участъци са с различен размер и могат да се срещнат, дори в областта на брадата, веждите, миглите и тялото. При продължително развитие на процеса „огнищата“ се разширяват, дори се сливат в едно. При сливането им, поразеният участък придобива неправилна форма. Всеки четвърти пациент, страдащ от гнездов косопад, има в семейната си история подобен случай.

Видове алопеция ареата

Днес общоприетата класификация различава няколко различни форми на алопеция ареата:

 • обикновена (протича доброкачествено с възможност за самоизлекуване);
 • предхипертонична (най-често при млади хора, които развиват тежка форма на хипертония в млада възраст);
 • атопична (алергична);
 • автоимунна (често се съчетава с автоимунни заболявания, като тиреоидит на Хашимото, витилиго, миастения и др.);
 • смесена форма.

Смята се, че този вид косопад е многопричинно заболяване, което значително усложнява процеса на лечение. Без да се открие водещата причина, която провокира заболяването, е почти невъзможно да бъде излекувано. Именно така можем да обясним многообразието от форми на лечение и подходи. Много е важно да различим заболяването от микроспория (вид гъбично заболяване), която е често срещана при децата, които са били в контакт с болни животни.

Основни причини за развитието на гнездовия косопад могат да бъдат: стрес, физическа травма, съпътстваща инфекция, болести на стомашно-чревния тракт, патология в нервната система, черепно-мозъчна травма, тиреоидни заболявания, генетична предразположеност и др. Сред механизмите на развитие най-вероятен е автоимунният процес – тоест нарушението на имунната система е сред най-честите причини за появата на алопеция ареата. Също толкова важен е и балансът на микроелементите в човешкия организъм.

Често тази форма на загуба на коса протича на фона на ниски нива на витамин Д3. Днес съществуват научно доказани и ефективни методи за лечение на алопеция ареата.

Андрогенна алопеция

Андрогенната алопеция е най-често срещаният тип косопад както при мъжете, така и при жените. Смята се, че 95% от засягащите ни видове косопад са именно андрогенна алопеция. Благодарение на сериозния напредък в изучаването на причините и развитието на алопецията, вече е възможно да бъдат постигнати високи резултати в лечението й.

Установено е, че развитието на андрогенната алопеция има генетичен характер (но въпросът за това дали става въпрос за един ген или няколко все още не е решен). Заболяването се развива поради повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони. При това, трябва да се отбележи, че съдържанието на андрогени (мъжки полови хормони) в кръвта доста често е в нормата.

Развитие на андрогенна алопеция

Механизмът на развитие изглежда по този начин: под въздействието на ензима 5-алфа-редуктаза, който се намира в клетките на космената луковица и космената папила, мъжкият хормон тестостерон се преобразува в по-активен андрогенен хормон – дихидротестостерон. Той прониква в клетката, в резултат на което редица биохимични реакции разрушават синтеза на белтъците. Така размерът на фоликулите намалява, постепенно твърдите косми се трансформират във велусни, а това е характерен признак за андрогенна алопеция. Механизмът е еднакъв при мъжете и жените.

Андрогенна алопеция при мъжете

При мъжете процесът започва от слепоочията и темето, докато при жените линията на растеж обикновено е запазена, а загубата на коса прогресира от короната на главата. Тук, разбира се, не става дума за загуба на коса след раждане. В зависимост от нивото на андрогените в кръвта се различават два типа – мъжки и женски.

 

Андрогенна алопеция при жените

Често андрогенната алопеция при жените е съчетана с хирзутизъм. Сред причините, предизвикващи косопад, могат да бъдат и патологични изменения на яйчниците, както и на надбъбречната жлеза. Това води до понижаване на естрогените (женски полови хормони). Тези симптоми могат да се проявят след раждане или след приема на контрацептивни препарати, в състава на които има вещества, повишаващи нивото на андрогени в кръвта.

Външното проявление на андрогенна алопеция е доста характерно. При мъжете тя се развива като правило, около 20-та годишнина, а при жените между 20-те и 30-те години. Наблюдава се косопад, който протича вълнообразно и се редува с периоди на затишие. Понякога процесът е съчетан с повишена функция на мастните жлези. Това кара пациентите често да мият косата си, което засилва процеса на окапване. Косата постепенно изтънявa. Във връзка със съкращаването на анагенната фаза косата става по-къса.

Стадии на развитие на андрогенната алопеция

Заболявания на косата: косопад и алопеция

Спрямо общоприетата класификация както при мъжете, така и при жените се различават два типа – мъжки и женски – I-V и I-III степени. При алопеция от мъжки тип се забелязва загуба на коса по слепоочията  (I степен), след това и в областта на темето  (II степен). III степен съответства на дифузната алопеция, където косата оредява в централно-теменната област на главата. При това състояние окосмена част остава само в малък участък между челото и централната част на теменната област (IV степен); с течение на времето и този окосмен участък изчезва ( Vстепен). Възможно е постепенно развитие до пълен косопад, но при жените като правило това не се наблюдава.

Заболявания на косата

Женският тип андрогенна алопеция се отличава по клиничните си прояви. Той се характеризира с наличието на зона от оредяла коса в короната на главата. Важен признак е отсъствието на косопад в областта над челото както и запазена линия на растежа отпред. При I степен алопецията е слабо изразена, във  II степен – умерено, в III степен е силно изразена. Смята се, че при жените с II степен на косопад, е налична хиперандрогения, най-често при изменения на яйчниците. III степен като правило се наблюдава около или след менопауза. При развитието на III степен в по-ранна възраст най-често е налице патология на яйчниците, а също и на надбъбречната жлеза.

На снимките по-долу са показани началният стадий на оредяване на косата, когато жените все още не са се замислили над процеса, но проблемът вече е налице и трябва да се подходи сериозно. На този етап лечението ще протече по-бързо и доста по-евтино.

 

Дифузното разреждане на косата често е ранен стадий на андрогенния косопад.

Най-често това е телогенна форма на загуба на коса (телогенен ефлувиум).

Необходимо е да се отбележи, че съществуват и физиологически причини за появата на телогенния косопад. Те могат да бъдат: бременност и следродилен период; оредяване на косата при момичета между 16 – 19 години; старчески косопад.

В последно време е установено, че колкото по-висока е степента на косопада, толкова по-голяма е вероятността за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Съществуват още няколко фактора, които оказват влияние на косопада:

 • постоянният стрес (може и кратковременен, но интензивен);
 • често и продължително излагане на минусови температури без шапка;
 • въздействието, което атмосферните условия в мегаполисите имат над кожата и косата;
 • киселинни дъждове;
 • работа с химически реактиви;
 • дефицит на някои микроелементи в организма (желязо, цинк, манган, селен и др.);
 • продължителни и тежки хронични заболявания;
 • облъчване;
 • прием на някои препарати (най-често антинеопластични);
 • химическо къдрене;
 • употреба на некачествени бои за коса;
 • честа употреба на сешоар без предпазващ продукт;
 • дългия и безконтролен прием на противозачатъчни средства (по-точно „синдромът на тяхното спиране“);
 • хипервитаминоза А;
 • често и продължително приемане на антибиотици;
 • прием на тиреостатици;
 • прием на противохерпесни лекарства;
 • продължителна употреба на „Низорал“ без да се спазва необходимата схема и др.