Масаж на косатаСред процедурите, свързани с грижата за косата, трябва да включим и масажа. Той е полезен за всеки тип коса. Лечебното и подсилващо действие на масажа стимулира кръвообращението и снабдява скалпа с необходимите подхранващи вещества и кислород. Особено необходимо е да се прави масаж ако кожата на главата е суха или при наличието на суха себорея.

Продължителността на масажа трябва да е 10 – 15 минути и да се извършва преди косата да бъде измита. Честотата на масажите трябва да е 1 – 2 пъти седмично. При масаж е добре да се използват вибриращи, кръгообразни и леко потупващи движения. Желателна е употребата на различни масла, който допълнително биха могли да подхранят косата: напр. репейно и билкови отвари. Главният принцип на тези масажи е движението на кожата на главата спрямо черепа. Масажът на главата е противопоказен при гнойни и гъбични поражения, екземи на окосмената част на главата, мазна себорея (в този случай е позволен лечебния масаж), остър стадий на косопад и при хипертония.

Масаж на скалпа

Масажът е полезен за всеки тип коса с изключение на склонната към омазняване, тъй като масажирането на скалпа стимулира функцията на мастните жлези. Масажът е противопоказен в случаите, когато човек страда от сериозно заболяване. Не се препоръчва и даже се забранява при гнойни и гъбични поражения върху кожата на главата, както и при сериозни травми, а също и при екземи. Въпреки това масажът е едно от най-добрите средства за укрепване на косата, но е противопоказен при хроничен косопад и оплешивяване. Това е така, защото болната коса пада при най-малкото докосване и масажирайки скалпа вие само ще ускорите този процес. Масажът едва ли ще ви спаси от косопада, ако той вече е започнал.

Лечебни свойства на масажа

Лечебното и укрепващо действие на масажа се основава на стимулацията на кръвообращение и снабдява косата и скалпа с кислород и подхранващи вещества. След масаж кръвоносните съдове и капилярите се разширяват, вследствие на което се подобрява храненето на тъканта. При нормално или свито състояние подобен ефект или отсъства, или не е така значителен, което води до по-слаба обмяна на хранителни вещества и кислород, съдържащи се в кръвта.

Масажът засилва активността на кожно-космения апарат на човека, затова той силно се препоръчва на хора със суха кожа и коса, а също и на хора с увредена, вследствие на неправилна поддръжка и изтощение, но не и при косопад!

Нормалната продължителност на един масаж е 10 – 15 минути. Препоръчително е да се прави преди измиване на косата, не повече от 2 пъти в седмицата. Възможно е да се направи масаж и след измиване, но не е желателно, тъй като това усилва омазняването.

Как да масажираме правилно кожата на главата

Масажът трябва да започва с леки движения, които да затоплят главата – както когато я галите. На този етап е необходимо кожата на главата да се загрее, след което силата на движенията постепенно се увеличава. Масажът трябва да бъде завършен с леки и нежни, галещи косата движения.
Съществуват четири основни метода на масажиране (четири основни движения), които трябва да включва всеки правилно изпълнен масаж. Движенията могат да бъдат:

  • вибриращи;
  • кръгообразни;
  • потупващи;
  • галещи.

Масажът трябва да започне с галещи движения, извършвани с дланите на ръцете, без силен натиск. Важно е ръцете да не търкат кожата на главата, а само леко да я раздвижват. Този етап от масажа е изключително важен, защото лекото поглаждане има отпускащо действие върху мускулите на главата и оказва успокояващо действие на нервната система.

Поглаждащите/галещите движения може да се извършват и с по-голям натиск стига кожата на главата да не се трие, а само да се раздвижи.

Вибриращите движения оказват оросяващо въздействие върху кожата на главата. Силата и амплитудата им също може да са различни. При изпълнението им човекът, правещ масажа може да не отделя ръцете си от повърхността на кожата. По този начин върху скалпа се оказва постоянно и непрекъснато въздействие.

Кръгообразните движения – това е основата на всеки масаж. Дланите се завъртат, пръстите леко се раздалечават. След това пръстите се поставят върху повърхността на кожата, палеца се превръща в опорна точка, а всички останали пръсти масажират скалпа. Не трябва да се стремим към резки движения, по-добре да се масажира само едно място и след като приключим да преместим пръстите си на друго.

Важно е да не използваме приплъзващи движения, за да не протъркваме скалпа. В началото кожата трябва леко да се притиска към черепа, а след това с леки движения да се раздвижва в различни посоки. Именно такъв масаж би ви донесъл най-голяма полза.

Потупващите движения служат за омекотяване на кожното покритие. Положението на ръцете при изпълнение на това движение е същото като при предишното. Разликата е в характера на самите движения. Желателно е след всяко потупване да местим пръстите от едно място на друго. Това може да се осъществи както чрез местене на самите ръце, така и чрез промяна на разстоянието между пръстите.

Добре е масажите да се съчетават с употребата на лечебни отвари и други подхранващи вещества. Така ефектът от масажа и от използвания подхранващ продукт се засилва. Масажът подобрява проникването на всички биологично активни вещества в кожата и косата. Масажът трябва да започва със стимулиране на кръвообращението. Тук може да ви посъветваме да използвате два основни метода.

Първият е масаж на тила. Показалците на двете ръце се поставят върху врата, малко по-ниско от линията на растеж на косата. Останалите пръсти може да се поставят на ушите. Показалците може да се докосват или да са леко отдалечени. От тази позиция започнете леко да ги придвижвате нагоре, оказвайки лек натиск върху кожата. Отначало масажирайте долната част на тила, след това постепенно преминете към горната част.
По подобен начин се масажира и повърхността на челото, с тази разлика, че показалците се поставят върху слепоочията, а масажът се извършва от останалите пръсти.

Вторият метод е предназначен за засилване на кръвообращението, посредством масаж в областта на слепоочията. С три – четири пръста на едната ръка, с бавни движения в областта пред ушите, вие помагате на кръвта да се придвижва нагоре. Масажът се извършва от лявата или от дясната страна, в зависимост от това с коя ръка го правите. Движението на горе се спира, когато пръстите достигнат областта малко над ухото. Без да отпускате пръсти, трябва да изпълните същото движение и от другата страна. Не трябва да спирате движението докато не докоснете пръстите на другата ръка. След това без да отпускате пръсти трябва да повторите движението на първата ръка.