Монилетрикс

Заболяването се характеризира с това, че върху ствола на косъма се образуват възли под формата на мъниста. Между възлите има промеждутък, където липсва мозъчното вещество в ствола на косъма. Това заболяване е наследствено.

Заболявания на косата: пърхот и себорея

Синдром на сплетената коса

Сплетени кичури коса, които на места са изцяло усукани около оста си на 180°. При външен преглед се забелязват къси „отрязани“ косми, предимно в областта на тила и високите части на темето. Това води до „огнища“ на косопад. Освен специално лечение, в този случай е необходима и правилна грижа за косата.

Заболявания на косата: пърхот и себорея

Възлеста трихоклазия

Възлеста трихоклазия се характеризира с образуването на възли. В участъците, където са възлите, косата е накъсана. Това състояние се разглежда като реакция на ствола на косъма, когато е повреден. Космите се накъсват толкова лесно, че на малки или големи участъци се виждат само накъсани остатъци от тях. Възможно е да има изразена алопеция. Лечението се свежда до намаляване травмирането на косата.

Заболявания на косата: пърхот и себорея

Трихоптиломания

Неконтролируемо действие, изразяващо се в скубане на космите по главата или тялото. При зрелите жени се наблюдава 2 пъти по-често. Заболяването възниква при стрес или при лица с психични отклонения. Понякога това може да бъде симптом за психоза или за натрапливо състояние.

Заболявания на косата: пърхот и себорея

Освен изброените заболявания по-рядко се срещат и:

  • Tрихорексис нодоза;
  • Трихоптилоза.