Специалността „Трихология“

През 1974 г. се сформира неправителствена организация IAT (International Association of Trichologists), която финансира проучване и изследвания за косата, скалпа и болестите по кожата на главата. Международната асоциация на трихолозите също задава стандарти, издава удостоверения, обучава курсисти и публикува научни изследвания и материали.

Квалифицираните трихолози, които носят инициалите IAT след името си, са обвързани със стриктни правила и етика. Те са задължени да следят актуалните научни проучания, да обновяват своите знания непрекъснато и да присъстват на конференции в областта.

В допълнение към преминаването на курса към Асоциацията се провежда и обучение в клинична среда под надзора на квалифициран трихолог. Към момента трихолозите в някои страни като Австралия, Индия, Бразилия, Щатите и в някои градове във Великобритания биват задължени да преминат през курсовете на Международната асоциация на трихолозите.

Какво включва работата на трихолога?

Консултацията с трихолог започва с въпросник. Трихологът задава въпроси на пациента за неговата медицинска история, има ли наследствени болести в семейството, какъв е начинът на живот и на хранене на човека. След това трихологът разглежда косата и скалпа, като може да вземе проби от пациента. Пробите се изследват под микроскоп или се изпращат в лаборатория за минерален анализ.

Изследването под микроскоп може да помогне, за да се определи:

  • Типът косопад;
  • Стадий/фаза на развитие;
  • Има ли възпаление/зачервяване на космените фоликули (перифоликулярно възпаление);
  • Има ли нов растеж;
  • Има ли структурни нарушения на косъма;
  • Дали пациентът има автоимунна загуба на коса;
  • Дали пациентът има въшки или инфекции по скалпа.

Веднъж след като причината за проблемите с косата е установена, трихологът назначава индивидуален план за лечение. Поради индивидуалния характер и стил на живот на всеки човек, подходът при лечение и резултатите при един пациент се различават от подхода, лечението и резултатите при друг. В общия случай ефективната терапия е съчетание от няколко компонента и е на база проява, причина и проследяване.

Възстановяването на косата е бавен процес. Затова пациентът и трихологът трябва да се обединят заедно в лечението, за да се постигнат желаните резултати.

В някои случаи се налага да се направят по-обстойни лабораторни изследвания, както и консултация с ендокринолог преди да се определи точното лечение на косата.

Част от добрата програма за лечение, назначена от трихолога, включва балансираното хранене. Също така, по време на самото лечение трихолозите работят в тясно сътрудничество с ендокринолог, гинеколог, ревматолог, гастроентеролог, психолог, хематолог и др.